Fixatie disparatie behandelen

Fixatie disparatie: branderige ogen, vermoeidheid en hoofdpijn zijn veel voorkomende klachten voor mensen met oogproblemen. Na een oogtest blijkt dan vaak dat er sprake is van een verminderd zicht. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Mogelijk werken de ogen niet goed samen. Er is dan sprake van fixatie disparatie. Problemen met kijken? Twijfel dan niet, maar stap gerust binnen bij Unique Optiek & Optometrie zodat we je kunnen helpen.

Meer informatie? Kom langs de opticien van Unique Optiek & Optometrie in Tegelen!

Fixatie disparatie behandelen

Wat is fixatie disparatie?

Als het om oogzorg gaat, spreekt men vaak over een afwijkende sterkte van de ogen. Iemand kan bijvoorbeeld van dichtbij of veraf niet goed zien. Toch is voor helder zicht naast oogsterkte nog meer van belang: de ogen moeten bijvoorbeeld goed met elkaar samenwerken. Bij mensen met fixatie disparatie is dit niet het geval. Door een afwijking aan de ogen, kijken beide ogen niet afzonderlijk naar één punt.

De hersenen hebben daardoor moeite om de beelden tot één beeld samen te voegen. Hierdoor kan het zijn dat je last hebt van een verminderde hand-oog coördinatie, duizeligheid en een slecht en ‘golvend’ zicht.

De oogaandoening kan erfelijk zijn en daarom ook voorkomen bij jonge kinderen. Zij komen bijvoorbeeld vermoeid thuis van school of geven aan dat ze lezen en schrijven niet leuk vinden. Maar ook als gevolg van een heftige gebeurtenis als een whiplash kan de samenwerking van de ogen uit balans raken.

Fixatie disparatie behandelen

Fixatie disparatie of dyslexie?

Misschien was het al opgevallen dat de symptomen vergelijkbaar zijn met de symptomen van dyslexie. In beide gevallen is sprake van een vertekend beeld, waardoor het lastig is om woorden of zinnen in één keer goed te lezen.

Middels een optometrisch oogonderzoek kan worden bepaald of er sprake is van dyslexie of fixatie disparatie. In tegenstelling tot dyslexie, waar iemand ook na training mee zal moeten leren leven, kan fixatie disparatie wel worden verholpen.

 

Balans herstellen met een prismabril

Voor mensen met fixatie disparatie is een prismabril de oplossing. Een prismabril is een speciale bril die er normaal uitziet. Prismaglazen kunnen op sterkte worden gemaakt, maar zorgen er in de eerste instantie voor dat je ogen makkelijker samenwerken en de blikrichting wordt bijgesteld. De prismabril neemt de taak van de oogspieren over en zorgt ervoor dat beelden goed worden samengevoegd, waardoor je de hersenen opnieuw leert kijken.

Denk je dat je last heb van fixatie disparatie? Neem contact op of kom langs bij Unique Optiek & Optometrie voor een oogtest of meer informatie over de behandeling!

Meer informatie over fixatie disparatie?

Neem contact met ons op via 077-3731453 of contact@uniqueoptiek.nl of via onderstaand contactformulier.

Contactformulier

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op via ons telefoonnummer 077-3731453 of via contact@uniqueoptiek.nl. Let op! Onze reactie kan in de spamfolder belanden.