Wat is astigmatisme?

Astigmatisme is een veelvoorkomend probleem met het gezichtsvermogen. Het veroorzaakt een wazig beeld dat in de meeste gevallen kan worden gecorrigeerd. Hier is hoe het werkt:

De aandoening wordt veroorzaakt door een niet perfect gebogen hoornvlies, de transparante laag weefsel aan de voorkant van je oog. Deze onregelmatige curve houdt in dat lichtstralen je oog binnenkomen op twee verschillende plaatsen op het lichtgevoelige weefsel (netvlies) aan de achterkant van je oog. Het brein heeft moeite met het interpreteren hiervan en daarom wordt een wazig beeld gecreëerd. Deze oogaandoening is meestal aanwezig bij de geboorte en kan andere zichtproblemen, zoals bijziendheid en verziendheid, veroorzaken.

Behalve wazig zicht van dichtbij en op afstand, zou je ook deze tekenen van astigmatisme kunnen hebben:

  1. Probleem bij het onderscheiden van verticale, horizontale en schuine vormen
  2. Verwarrende letters zoals H voor N of C voor O
  3. Hoofdpijn en vermoeidheid van de ogen
  4. Keratoconus en keratoglobus – oogaandoeningen die ervoor zorgen dat het hoornvlies uitpuilt, dunner worden en van vorm veranderen
  5. Sommige aandoeningen die de oogleden aantasten en het hoornvlies vervormen
  6. Andere aandoeningen die het hoornvlies of de lens beïnvloeden

Meestal kan astigmatisme effectief worden gecorrigeerd met torische lenzen. Deze zijn speciaal ontworpen en gevormd om te compenseren voor de onregelmatige kromming van het hoornvlies die astigmatisme veroorzaakt. Als u zich zorgen maakt over uw gezichtsvermogen of merkt dat het is veranderd, neem dan contact op met onze contactlens-specialisten.

Lees ook

Unifocale brillenglazen voor dichtbij of veraf

Multifocale lenzen, de ideale vervanging van de leesbril

Geavanceerd glas door de nieuwste ontwerptechniek

Laat u verassen door de DAILIES TOTAL1® Multifocale lenzen

MED+ Sclera lenzen: speciaal ontworpen voor unieke ogen