Loading

Myopie management contactlenzen 1

MYOPIE MANAGEMENT CONTACTLENZEN EN HET BELANG VAN DRAAGTIJD

Heeft uw kind myopie management contactlenzen? Dan heeft uw kind niet zomaar contactlenzen, maar hele bijzondere. De meeste brillen en contactlenzen zijn gemaakt met het doel om weer scherp te zien. Niet meer en niet minder. Contactlenzen voor myopie management hebben naast het scherp kunnen zien een veel belangrijker doel: progressieve bijziendheid zo veel mogelijk afremmen, zodat op de lange termijn de bijziendheid voor uw kind beperkt blijft en er minder kans is op oogproblemen in de toekomst.1 Het dragen van deze contactlenzen kan gezien worden als een therapie voor de ogen; het gaat om het resultaat op de lange termijn. En net zoals bij elke therapie, is het van belang dat de therapie goed wordt nageleefd; compliance. Bent u benieuwd naar myopie management contactlenzen? Neem contact op met Unique Optiek & Optometrie in Tegelen.

Zijn kinderen voldoende verantwoordelijk voor myopie management?

Compliance is de term die we gebruiken met betrekking tot het naleven van de regels van de behandeling. Een begrijpelijke vraag die we weleens krijgen met betrekking tot contactlenzen bij kinderen, is of ze wel verantwoordelijk genoeg zijn om hier goed mee om te gaan. Het antwoord is in de meeste gevallen: ja! Sterker nog; sommige volwassen kunnen een voorbeeld nemen aan de compliance van kinderen met betrekking tot contactlenzen.

Uit onderzoek blijkt dat juist jonge kinderen (≤ 12 jaar) zich vaak goed aan de regels houden wat betreft het hanteren van- en het omgaan met contactlenzen.2 Uiteraard blijft ouderlijk toezicht een belangrijke factor en is het belangrijk om goed te kijken naar welke therapie het beste bij het kind past, zo is er onder andere keuze tussen daglenzen en nachtlenzen.

Compliance belangrijk bij myopie management

Net als bij een beugel voor de tanden is het bij myopie management belangrijk voor de ogen om de lenzen goed te dragen. Een beugel zet de tanden recht over een langere periode, vaak al snel een jaar. Sommige beugels zoals slotjesbeugels zitten vast en sommigen kun je in- en uitdoen. Bij die laatste geeft de orthodontist het advies mee dat de beugel minstens een X aantal uren op een dag gedragen moet worden. Dat is belangrijk om de tanden goed recht te kunnen krijgen.

Hetzelfde geldt voor myopie management lenzen: de kans op het toenemen van bijziendheid neemt het sterkst af wanneer deze contactlenzen minstens 6 dagen per week en minimaal 5 en het liefste 7 uur per dag gedragen worden.3,4

Dus, heeft uw kind myopie management contactlenzen? Let dan op de draagtijd, of uw kind nou op school, buiten, of thuis is. Hoe meer de draagtijd wordt nageleefd, hoe effectiever de therapie.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u extra tips nodig over de hygiëne- en draagregels van contactlenzen? De contactlensspecialist van Unique Optiek & Optometrie in Tegelen is bereikbaar voor telefonisch consult via 077-3731453.

1 Flitcroft DI. The complex interactions of retinal, optical and environmental factors in myopia aetiology. Prog Retin Eye Res. 2012 Nov;31:622-660.

2 Bullimore MA;The Safety of Soft Contact Lenses in Children;Optom Vis Sci 2017;94:638-646;

3 Sankaridurg P, Bakaraju RC, Naduvilath T, Chen X, Weng R, Tilia D, Xu P, Li W, Conrad F, Smith EL III & Ehrmann K. Myopia control with novel central and peripheral plus contact lenses and extended depth of focus contact lenses: 2 year results from a randomised clinical trial. Ophthalmic Physiol Opt 2019; 39: 294–307;

4 Lam CSY, Tang WC, Tse DY-Y, et al. Defocus Incorporated Soft Contact (DISC) lens slows myopia progression in Hong Kong Chinese schoolchildren: a 2-year randomised clinical trialBr J Ophthalmol 2014;98:40–45