Loading

multifocale glazen wat is het 2

WAT ZIJN MULTIFOCALE (VARIFOCALE) BRILLENGLAZEN?

Multifocale brillenglazen: wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld en wat is eigenlijk het verschil tussen bifocaal, varifocaal en unifocaal? We vertellen het u graag!

Multifocaal vs. Unifocaal

Er lijken veel verschillende soorten brillenglazen te bestaan, maar over het algemeen kan dit verschil teruggebracht worden naar multifocaal of unifocaal. In een multifocaal brillenglas zijn meerdere sterktes verwerkt en deze corrigeren dus op meerdere afstanden, een unifocale bril corrigeert alleen het zicht voor of dichtbij, of veraf en doet niets voor de tussenliggende afstanden. Als u daarnaast weet dat varifocale, multifocale, varifocus en progressieve brillenglazen allemaal benamingen zijn voor één en hetzelfde soort product, dan blijven er al een stuk minder vraagtekens over. Wel zijn er nog verschillende soorten multifocale brillenglazen, daarover meer in de volgende alinea.

Wat zijn multifocale brillenglazen?

Multifocale brillenglazen zijn op meerdere sterktes geslepen en daardoor kunt u ze zowel als leesbril als gewone bril gebruiken. De voorloper van deze glazen zijn de bifocale brillenglazen: in deze brillen is het leesgedeelte duidelijk herkenbaar door het ingeslepen vlakje. Door dit vlak kunt u goed lezen, terwijl de rest van de bril is om ‘normaal’ te kijken. Inmiddels is de technologie al verder en is de overgang van sterkte geleidelijk, waardoor u door de bovenkant goed in de verte kunt kijken en met de onderkant kunt lezen.

De voor- en nadelen

Doordat het glas op meerdere sterktes geslepen is, zult u vaak een beetje moeten wennen aan het op een bepaalde manier door het glas moeten kijken om iets scherp te zien.  Dit kan in het begin wat oncomfortabel zijn, maar u went sneller dan u denkt. Ook vertekenen de glazen soms wat aan de zijkant, hoewel er tegenwoordig zeer goede multifocale brillenglazen beschikbaar zijn die die vertekening tot een minimum beperken. De voordelen: u hoeft niet meer te wisselen tussen een lees- en een normale bril en als u eenmaal gewend bent heeft u scherp zicht op alle afstanden, zonder u daarvoor in te hoeven spannen.

Wilt u meer informatie of wilt u kijken of het iets voor u is? Wij adviseren u graag!

multifocale glazen wat is het 2 naast