Loading

Kies de beste glazen voor uw zonnebril 1

KIES DE BESTE GLAZEN VOOR UW ZONNEBRIL

Het allerbelangrijkst voor een goede zonnebril zijn natuurlijk de zonneglazen. Daarom willen we u graag wat uitgebreider voorlichten over waar u op moet letten om uw ogen de bescherming te geven die ze verdienen.

De grootte van de brillenglazen

Een van de dingen waar u op moet letten als u een zonnebril koopt is dat deze niet alleen goed staat, maar ook dat de glazen uw ogen goed afdekken. Invallende zonnestralen van de boven- of zijkant moeten ook worden tegengehouden. Om dit te bereiken, kunt u het best een montuur kiezen dat aan de bovenkant loopt tot uw wenkbrauwen en aan de onderkant tot uw jukbeenderen.

Kunststof of toch glas?

Over het algemeen geldt dat zowel brillenglazen van kunststof als brillenglazen van glas van prima kwaliteit zijn en dat u soms niet eens de keuze zult hebben. Toch willen we u enkele voor-  en nadelen noemen van beide materialen.

Voor zonnebrillen wordt vaker kunststof gebruikt, omdat dit eenvoudiger te kleuren is en er daarom ook meer kleuren mogelijk zijn. Het voordeel van kunststof is dat het minder snel breekt, drie keer zo licht is als glas (en daardoor vaak comfortabeler) en beter verwerkt kan worden in zonnebrillen die (bijna) geen montuur hebben. Sportzonnebrillen en kinderzonnebrillen zijn dan ook van kunststof gemaakt.

Minerale glazen zijn daarentegen beter bestand tegen krassen en vuil (al kunnen kunststof glazen dat door een speciale coating ook zijn).

Kies de beste glazen voor uw zonnebril 2

UV-filter: het CE-kenteken

In Europa zijn er bepaalde normen voor filterkwaliteit waaraan een zonnebril moet voldoen om verkocht te mogen worden. Op goedgekeurde zonnebrillen is een CE-kenteken te vinden (vaak d.m.v. een sticker), wat inhoudt dat ze UV-stralen tegenhouden. Dit kenteken bestaat uit de letters ‘CE’ met daarachter een cijfer van 0 tot 4. De categorie geeft aan welke kleurintensiteit de glazen hebben en daarmee voor welk gebruik het geschikt is. Categorie 0 is alleen geschikt voor een zwaar bewolkte dag en CE 1 voor een bewolkte dag met gedempt zonlicht. CE 2 is geschikt voor mooi weer, CE 3 voor fel licht (bijvoorbeeld op het strand of in de bergen) en CE 4 is alleen geschikt bij extreem zonlicht. U kunt deze zonnebril beter niet dragen tijdens het autorijden, maar bijvoorbeeld weer wel tijdens de wintersport. Een aanduiding van CE 2 of 3 is voor ’s zomers gebruik vaak afdoende, maar u kunt ons altijd vragen om advies op maat.

De kleur van de zonneglazen

Van roze tot bruin en van spiegelglazen tot een dégradé: de keuze is enorm. De kleur van de zonneglazen heeft niets te maken met de UV-bescherming die een glas biedt, want donkere glazen zonder UV-filter beschermen slechter dan lichte brillenglazen met UV-filter. Wat wel verandert door de tint is de mate waarin ze de felheid van het licht temperen: met lichtgetinte glazen met UV-filter wordt u misschien wel beschermd tegen de straling, maar zult u nog steeds moeten ‘knijpen’ tegen het felle licht. De kleur is daarnaast bepalend voor hoe u de wereld om u heen ziet. Zo verscherpt een geel glas de contrasten, terwijl u bij groene glazen minder het idee heeft door een ‘kleur’ heen te kijken. Ook hiervoor geldt dat goed advies en het afstemmen op uw gebruik het beste resultaat geeft.

Polariserende zonnebril

Voor de winter- of watersport zijn polariserende brillenglazen erg prettig. Deze absorberen hinderlijke schitteringen en geven tegelijkertijd meer contrast. Ook voor mensen die vaak op de weg zitten (laaghangende zon, reflecterend wegdek) kan een dergelijke zonnebril handig zijn. Al met al vaak het overwegen waard.

Ook voor zonneglazen op maat

Wij adviseren u graag welke keuzemogelijkheden u allemaal heeft en welke optie het best aansluit bij uw persoonlijke wensen. Graag tot ziens in onze optiekzaak!