Loading

soorten hoortoestellen 3

DE SOORTEN HOORTOESTELLEN

Waar we vroeger vooral een groot apparaat achter het oor van een slechthorende zagen, zijn de hoortoestellen tegenwoordig nauwelijks zichtbaar. Bovendien zitten niet alle hoortoestellen meer achter het oor. Naast dit type kunt u tegenwoordig ook kiezen voor ‘in het oor’ of ‘volledig in de gehoorgang’. Bijna niemand ziet dat u slechthorend bent!

Achter het oor hoortoestel (AHO)

Dit toestel bestaat uit een klein, anatomisch gevormd kunststof kastje en wordt onopvallend achter het oor gedragen. Via een slangetje, met daarin een dopje of oorstukje, wordt het versterkte geluid in het oor gebracht.

In het oor (IHO)

Dit is een compact toestel dat in het oor wordt gedragen, waardoor het bijna niet opvalt. Dit type is niet voor alle soorten gehoorverlies mogelijk: er is door het kleine formaat minder versterking mogelijk, dus dit type is niet voor alle soorten gehoorverlies mogelijk en het oor wordt volledig afgesloten waardoor de lage tonen mee worden versterkt. Het IHO-toestel wordt op maat gemaakt.

Volledig in de gehoorgang (CIC)

Deze toestellen zijn zo klein dat ze volledig in de gehoorgang worden geplaatst. Deze toestellen zijn dan ook praktisch onzichtbaar. CIC-toestellen worden net als IHO-toestellen op maat gemaakt.

Luidspreker-in-het-oor (LIHO)

Dit toestel heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen. Bij dit type hoortoestel zit een minuscuul luidsprekertje in het oor terwijl het hoortoestel achter het oor wordt gedragen. De grote voordelen hiervan zijn dat het geluid zo zuiverder bij het trommelvlies komt dan bij de reguliere AHO’s.

Kom langs bij uw audicien en u krijgt alles te weten over de soorten hoortoestellen.