Loading

Contact Lenses 1

WAT ZIJN TORISCHE CONTACTLENZEN?

Torische lenzen zijn nodig om een cilinderafwijking te corrigeren. Een cilinderafwijking, ook wel astigmatisme genoemd, komt doordat het oog niet precies rond is. Sommige ogen hebben meer de vorm van een rugbybal in plaats van een voetbal. Daardoor zijn de krommingen van het oog niet gelijk en wordt het beeld niet precies op het netvlies afgebeeld. Een dergelijke oogafwijking kan je tegenwoordig uitstekend corrigeren met torische (ook wel cilindrische) lenzen.

Nadat onze contactlensspecialist een aantal tests heeft gedaan, worden er de zogenoemde torische contactlenzen gemaakt, die twee sterktes combineren. En daarmee krijg je weer een scherper beeld op het netvlies. Gewone vormvaste lenzen hebben als voordeel dat ze van zichzelf al een kleine graad van astigmatisme corrigeren. In dat geval heb je vaak dus geen speciale torische lens nodig.

Er is een duidelijk verschil in torische vormvaste en zachte lenzen. Torische zachte lenzen hebben een verdikking (of een andere soort van stabilisatie) waardoor de lens stabiel op het oog moet blijven zitten. Echter als de torische zachte lens verdraait, dan wordt de scherpte minder. Vormvaste lenzen daarentegen hebben twee verschillende krommingen. Hierdoor stabiliseren ze direct op het oog en zijn ze minder afhankelijk van verdraaiing van de lens. Met torische vormvaste lenzen blijf je dus altijd scherp zien. Uit de oogmeting van onze contactlensspecialist zal blijken of je ogen deze lenzen nodig hebben.