Loading

Contactlenzen en computerwerk 1

CONTACTLENZEN EN COMPUTERWERK

Als u contactlenzen draagt en vaak achter de computer zit, kan dat nadelige effecten hebben op uw ogen. Droge, geïrriteerde of vermoeide ogen, wazig zicht, roodheid en overgevoeligheid voor licht, hoofdpijn en nek- en schouderpijn… Daar zit u niet op te wachten! Daarom leggen we in dit artikel uit waarom het kijken naar een beeldscherm inspannender is en geven we tips om deze klachten mogelijk tegen te gaan.

Waarom kost lezen op een beeldscherm meer moeite?

Als u een stuk tekst leest op papier, kost het weinig moeite voor uw ogen om dit te lezen. De letters zijn zwart en contrasteren duidelijk met het witte papier. Op een computerscherm is dit contrast minder duidelijk, want een beeldpunt (pixel) is in het midden het helderst en wordt aan de randen minder intens. Uw ogen hebben daarom meer moeite om de scherpte te bewaren en gefixeerd te blijven.

Contactlenzen en computerwerk 2

Tip 1: knipper bewust en volledig

Knipperen is de manier waarop uw traanvocht op natuurlijke wijze wordt aangevuld en gelijkmatig over uw ogen wordt verspreid. Knipperen gaat meestal onbewust, maar als u contactlenzen draagt is het belangrijk af en toe ook bewust te knipperen. Uw ogen blijven dan niet alleen vochtig, maar ook schoon. Hierdoor raken uw ogen minder snel geïrriteerd.

Tip 2: doe knipperoefeningen

Oefening baart kunst! Door knipperoefeningen in te lassen wordt u zich er meer van bewust. Goed nieuws: het kan overal! Sluit eerst een paar seconden uw ogen en laat ze helemaal ontspannen, beeldt u bijvoorbeeld in dat ze diep wegzakken in de oogkassen. Knipper daarna zes maal zachtjes en sluit vervolgens de ogen weer een seconde. Herhaal deze oefening drie keer of meer.

Tip 3: pauzeer en focus op andere dingen

Pauzeer als u achter de computer zit om de 20 minuten. Richt uw ogen op iets anders op minstens 6 meter afstand en houdt dit 20 seconden vol. Blijf uw ogen bewegen terwijl u op verschillende afstanden naar diverse voorwerpen kijkt.

Meer informatie

Houdt u een oncomfortabel gevoel? Dan zou het kunnen zijn dat andere contactlenzen of contactlenzenvloeistof beter bij u passen of dat er iets anders aan de hand is. U kunt ons altijd vragen naar advies of extra informatie.